Leírás

LEÍRÁS

A GUMIABRONCS HULLADÉK GYŰJTÉSI RENDSZERÜNKÖN KERESZTÜL BEÉRKEZIK TELEPHELYÜNKRE. MÉRLEGELÉST, A MEGFELELŐ DOKUMENTÁCIÓ KIÁLLÍTÁSÁT KÖVETŐEN A HULLADÉK EGY ÉRKEZTETŐ RÉSZRE KERÜL. ITT AZ ELŐKÉSZÍTÉST VÉGZŐ KOLLÉGÁK FAJTÁNKÉNT ÉS A SZÁMUNKRA FONTOS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ÉS FELDOLGOZÁSI SZEMPONTOK ALAPJÁN SZORTÍROZZÁK A HULLADÉKOT. A VÁLOGATOTT HULLADÉK FAJTÁNKÉNT MEGFELELŐ TÁROLÓKBA KERÜL.
A HULLADÉK FELDOLGOZÁSI ÜTEMTERV SZERINT AZ ELŐKÉSZÍTŐ, ŐRLŐ ÜZEMBE KERÜL (VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZERÜNK JELZI A TERMÉKEINK IRÁNT KERESLET ÉS RAKTÁRKÉSZLET FÜGGVÉNYÉBEN, MELYIK TERMÉKET KELL GYÁRTANI MELYIK ALAPANYAGBÓL). A DARÁLÓ GÉPÜNK ELŐSZÖR KISEBB DARABOKRA APRÍTJA A GUMIABRONCSOKAT, MAJD EZUTÁN A MÁSODIK DARÁLÓGÉPBE KERÜL A DARABOLT/TÉPETT HULLADÉK. EZ A BERENDEZÉS ELVÁLASZTJA AZ ACÉLSZÁLAKAT A GUMI ÉS TEXTIL ÖSSZETEVŐKTŐL, A KIVÁLASZTOTT ACÉLT AZ ACÉL-DEPÓBAN TÁROLJUK ELSZÁLLÍTÁSIG. AZ APRÍTOTT GUMI+TEXTIL FRAKCIÓ A MEGFELELŐ TÁROLÓBA KERÜL, AHOL MÁR SZÁRAZON TÁROLJUK ÉRTÉKESÍTÉSIG, VAGY TOVÁBBI FELDOLGOZÁSIG.
A TOVÁBBI FELDOLGOZÁS KÉT IRÁNYBAN FOLYTATÓDHAT:
TOVÁBB ŐRÖLJÜK ÉS GRANULÁTUMOT KÉSZÍTÜNK BELŐLE, EZT PEDIG ÉRTÉKESÍTJÜK LAPGYÁRTÓKNAK
A PIROLÍZIS ÜZEM ALAPANYAGA LESZ ÉS A REAKTORAINKBAN FELDOLGOZÁSRA KERÜL
AZ ŐRLŐ ÜZEMBEN TOVÁBB FINOMÍTJUK AZ ŐRLEMÉNYT, GRANULÁTUMOT KÉSZÍTÜNK BELŐLE. A KÉSZ GRANULÁTUMOT BIGBAG-EKBEN TÁROLJUK ÉRTÉKESÍTÉSIG. AZ ŐRLÉS SORÁN FELSZABADULT TEXTILT CEMENTGYÁRNAK ÉRTÉKESÍTJÜK. AZ ACÉL PEDIG KERESKEDŐN KERESZTÜL ACÉLKOHÓKHOZ MEGY MÁSODNYERSANYAGKÉNT.

A PIROLÍZIS ÜZEMRŐL:

 

TECHNOLÓGIÁNKAT IMMÁR TÖBB MINT 10 ÉVE FEJLESZTJÜK FOLYAMATOSAN. ÜZEMÜNK 2 REAKTORRAL MŰKÖDIK, ÉVES FELDOLGOZÓ KAPACITÁSA 8 000 TONNA GUMI+TEXTIL HULLADÉK, EZ GUMIABRONCSRA VETÍTVE 10 000 TONNA/ÉV KAPACITÁST JELENT.

AZ ELŐKÉSZÍTETT ANYAG ELŐSZÖR EGY ADAGTARTÁLYBA KERÜL. EZ AZ ADAGTARTÁLY OSZTJA EL AZ ALAPANYAGOT A KÉT REAKTOR KÖZÖTT. ZSILIPRENDSZEREN KERESZTÜL AZ ADAGTARTÁLYBÓL A KÍVÜLRŐL MELEGÍTETT, ZÁRT REAKTORBA JUT A GUMIHULLADÉK. REAKTORAINK SAJÁT FEJLESZTÉS TERMÉKEI, JELENLEG A 4. GENERÁCIÓSRA CSERÉLTÜK MINDKETTŐT, TECHNOLÓGIÁNKAT BEJEGYZET, SAJÁT TULAJDONUNKBAN LEVŐ VILÁGSZABADALOM VÉDI. RENDSZERÜNK VEZÉRLÉSÉT EGY VEZÉRLŐ TEREMBŐL IRÁNYÍTJÁK KEZELŐINK, PLC SEGÍTSÉGÉVEL.
A REAKTOR A PIACON MA KAPHATÓ KONKURENS TERMÉKEKKEL ELLENTÉTBEN ÁLL, FÜGGŐLEGES ELHELYEZÉSŰ ÉS A BELSEJÉBEN EGY FORGÓ LAPÁTOS KEVERŐ KEVERI BENNE A GUMIHULLADÉKOT. A REAKTOR BELSEJÉBEN 450 C FOK KÖRÜLI HŐMÉRSÉKLET VAN A FOLYAMAT KÖZBEN. KATALIZÁTOROKAT, EGYÉB GYORSÍTÓ ADALÉKOKAT NEM ALKALMAZUNK.

A PIROLÍZIS FOLYAMATA SORÁN A GUMIABRONCS POLIMER SZERKEZETE ÖSSZEOMLIK ÉS A SZILÁRD ANYAGBÓL GÁZOK, GŐZÖK SZABADULNAK FEL (A POLIMER LÁNCOK KISEBBEKRE TÖRNEK SZÉT). EZEKET A GÁZOKAT, GŐZÖKET MI A LEVÁLASZTÓ, SZEPARÁLÓ RENDSZEREINKKEL FELFOGJUK, SZÉTVÁLASZTJUK ÉS FIZIKAI/KÉMIAI KEZELÉST KÖVETŐEN TÁROLJUK.
A KELETKEZŐ ANYAGOK, AMELYEK A FOLYAMAT SORÁN TÁVOZNAK A RENDSZERÜNKBŐL:

  • GÁZ FRAKCIÓ (EZT EGY MESZES MOSÓ SEGÍTSÉGÉVEL KÉNTELENÍTJÜK, MOSSUK, HŰTŐK SEGÍTSÉGÉVEL A KONDENZÁLHATÓ RÉSZEKET ELVÁLASZTJUK
  • BENZIN FRAKCIÓ (EZT LOBBANÁSPONT SZERINT LEVÁLASZTJUK AZ OLAJ RÉSZRŐL, EZÁLTAL BIZTOSÍTVA AZ OLAJ BIZTONSÁGOS FELHASZNÁLÁSÁT)
  • OLAJ FRAKCIÓ (EGYIK FŐ TERMÉKÜNK, ÉRTÉKESÍTÉSE TÖBB IRÁNYÚ. FINOMÍTÓI, ERŐMŰVI, IPARI FŰTŐOLAJKÉNT, VILLAMOSÁRAM TERMELÉSÉRE FELHASZNÁLÁS)
  • VÍZ

A REAKTORBAN MIUTÁN A PIROLÍZIS FOLYAMATA BEFEJEZŐDÖTT (GÁZ/GŐZ HALMAZÁLLAPOTÚ ANYAGOK ELTÁVOZTAK) MARAD EGY FINOM FEKETE POR ANYAG, A PIROLÍZIS KOROM. EZT A KORMOT KIENGEDJÜK EGY SZEPARÁLÓ RENDSZERRE, AHOL ELVÁLASZTJÁK BELŐLE AZOKAT AZ ANYAGOKAT, AMELYEK A PIROLÍZIS SZEMPONTJÁBÓL INERTNEK TEKINTHETŐ (ACÉL DRÓT MARADVÁNYOK AZ ELŐKÉSZÍTÉSBŐL, KEVLÁR SZÁLAK A KEVLÁR ERŐSÍTÉSES ABRONCSOKBÓL STB.). EZEKET AZ ANYAGOKAT ELTÁVOLÍTÁS ELŐTT LEHŰTJÜK, MAJD ZSÁKOKBA RAKÁST KÖVETŐEN CEMENTGYÁRNAK ÉRTÉKESÍTJÜK.
A KOROM A SZEPARÁLÁS SORÁN ÁTESIK EGY AKTIVÁLÓ MOZZANATON IS, EZT VÍZGŐZZEL VÉGEZZÜK. A GŐZÖS AKTIVÁLÁS SORÁN AKTÍV PÓRUSOK NYÍLNAK MEG, A KOROMNAK MAGASABB AKTÍV FELÜLETE LESZ, ÍGY A GUMIIPAR ÉS MŰANYAGIPAR SZÁMÁRA ÉRTÉKESEBB NYERSANYAG VÁLIK BELŐLE. A KÉSZ KORMOT TOVÁBBI FELDOLGOZÁS

ESETÉN BIGBAG-BE, VAGY AMENNYIBEN A MEGRENDELŐNEK MEGFELEL ÍGY, AKKOR PORTÖMÍTETT RENDSZERBEN LÉGSZÁLLÍTÁSSAL ZÁRT SILÓBA TESSZÜK, AHOL ELSZÁLLÍTÁSIG TÁROLJUK.
FONTOS BESZÉLNÜNK A REAKTORUNK FŰTÉSÉRŐL. NEM HASZNÁLUNK A FELFŰTÉSÉHEZ FOSSZILIS TÜZELŐANYAGOT (TELEPHELYÜNKÖN NINCSEN BEVEZETETT FÖLDGÁZ), A FOLYAMAT SORÁN KELETKEZETT TISZTÍTOTT GÁZ FRAKCIÓT EGY GÁZTARTÁLYBA VEZETJÜK KOMPRESSZOR SEGÍTSÉGÉVEL. EZ A GÁZ FŰTI FEL A REAKTORT EGY ZÁRT TŰZTÉR SEGÍTSÉGÉVEL, AMELY A REAKTOR ELŐTT, ATTÓL ELKÜLÖNÍTVE HELYEZKEDIK EL.

A TŰZTÉRBEN TÖRTÉNIK MEG A GÁZ ELÉGÉSE. A TŰZTÉR ÚGY VAN KIALAKÍTVA, HOGY EXTRÉM MAGAS HŐMÉRSÉKLET (950-1050 C FOK) LEGYEN BENNE. ENNEK AZ AZ OKA, HOGY AZ EMISSZIÓCSÖKKENTŐ ADALÉKOKAT A FÜSTGÁZHOZ EKKOR ADAGOLJUK, AMIK ILYEN HŐMÉRSÉKLETEN FEJTIK KI HATÁSUKAT, VALAMINT TELJESÜL A MAGAS HŐMÉRSÉKLETEN TÖRTÉNŐ FÜSTGÁZ TARTÓZKODÁSI IDŐ IS (3MP). EZALATT ELREAGÁLNAK AZ ESETLEGESEN KELETKEZŐ DIOXINOK, A SZÉN-MONOXID KELETKEZÉS A MAGAS HŐMÉRSÉKLET MIATT SZINTÉN MINIMÁLIS, AZ NOX ÉS SOX FÜSTGÁZKOMPONENSEK KEZELÉSÉRE PEDIG A TŰZTÉRBEN ÉS AZT KÖVETŐEN ADALÉKOKAT TESZÜNK. GYAKORLATILAG A REAKTORUNK FŰTÉSÉT EGY OLYAN TISZTÍTOTT FÜSTGÁZ ADJA, AMELYBŐL ELŐTTE VALAMENNYI KÁROSANYAGOT ELTÁVOLÍTOTTUNK. EZ A TISZTÍTOTT, EXTRÉM MAGAS HŐMÉRSÉKLETŰ FÜSTGÁZ VAN RÁVEZETVE A KETTŐS FALÚ REAKTORUNK KÉT FALA KÖZÉ. A REAKTOR KÉT FALA KÖZÖTT A FORRÓ FÜSTGÁZ MELEGÍT, A BELSŐ FAL MÖGÖTT ZÁRTAN A GUMIHULLADÉK PIROLIZÁLÓDIK, A KÜLSŐ FAL PEDIG A HŐSZIGETELÉS TARTÁSÁRA SZOLGÁL.
FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY A PIROLÍZIS SORÁN A REAKTORAINKBAN ÉS A KAPCSOLÓDÓ EGYÉB KISZOLGÁLÓ RENDSZEREINKBEN IS CO2 ATMOSZFÉRÁT TARTUNK, ÍGY A REAKTORBAN ÉGÉS NEM IS TUDNA LEZAJLANI. EZ A PIROLÍZIS LÉNYEGE: OXIGÉN NÉLKÜL ZÁRT RENDSZERBEN KÜLSŐ HŐKÖZLÉS HATÁSÁRA ÖSSZEOMLIK A GUMI POLIMER SZERKEZETE.
A VÉGTERMÉKEK ÍGY ÉRTÉKES MÁSODNYERSANYAGKÉNT FEDETT, ZÁRT TÁROLÓINKBAN VANNAK AZ ELSZÁLLÍTÁSUKIG.